Guvernul de la Budapesta ține în șah aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Viktor Orban vrea o nouă amânare a sesiunii parlamentare

Agnes Vadai, deputat din partea Coaliției Democratice de stânga a postat, marți, pe Facebook, un anunț prin care afirmă, că a primit o scrisoare de la vicepremierul Zsolt Semjen.

Potrivit politicianului ungar, scrisoarea se referă la faptul, că partidul de guvernământ Fidesz și creștin-democrații vor să amâne sesiunea care ar fi început luni.

Manevra politică presupune că prin această amânare, de fapt, Fidesz, condus de premierul ultranaționalist Viktor Orban, dorește o nouă amânare a ratificării aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Fidesz arată cu degetul spre Bruxelles

Partidul de guvernământ Fidesz a confirmat că parlamentul nu va organiza o sesiune săptămâna viitoare, ceea ce, potrivit acestora, se datorează unei „întârzieri în negocierile cu Bruxelles-ul”. Ungaria este împotmolită într-o dispută cu Comisia Europeană privind eliberarea fondurilor UE.

„Grupul parlamentar (Fidesz) va lua o decizie cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la NATO după ce o delegație de legislatori (care a vizitat cele două țări) va prezenta un raport al acestei vizite”, a declarat biroul de presă al Fidesz.

Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la alianța militară transatlantică după ce forțele rusești au invadat Ucraina. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să ratifice cererile, iar Ungaria și Turcia au amânat aprobarea lor.

Biroul de presă al Parlamentului a refuzat să comenteze. Parlamentul ar putea să se reunească din nou abia pe 27 martie.

Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban a declarat că intenționează să susțină ratificarea, dar săptămâna trecută un deputat Fidesz, Csaba Hende, a declarat că va trebui să lucreze mai mult pentru a răspunde preocupărilor unora dintre colegii săi parlamentari.

Procesul de ratificare al Ungariei este blocat în parlament din iulie, iar în februarie Orban a acuzat Finlanda și Suedia că răspândesc „minciuni sfruntate” despre democrația și statul de drept din Ungaria.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *