Înscrierea în clasa pregătitoare 2023. Condițiilor actuale din legislație

Ministerul Educației a postat, miercuri, pe site-ul instituției ghidul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare.

Potrivit noilor condiții, părinții care își înscriu copiii la altă școală decât cea de circumscripție pot bifa să le fie locul păstrat la școala de care aparțin.

Astfel, pot fi înscriși la școală copiii care au împlinit deja 6 ani sau care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2023, conform condițiilor actuale din legislație.

Au nevoie de evaluare suplimentară numai copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2023 și nu au frecventat grădinița sau au fost plecați în străinătate până acum și vor să se înscrie în clasa pregătitoare în România, potrivit ghidului.

Menționăm că site-ul înscriere.edu.ro, la care face trimitere ghidul oficial, pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2023, este încă neactualizat cu datele pentru sesiunea din acest an, iar browserul afișează o averizare roșie de „site nesigur”, neavând protocolul https://.

Nu există noutăți în privința înscrierii copiilor la școală, față de sesiunea de înscrieri de anul trecut, dar răspunsurile clarifică fiecare situație în parte. Astfel, pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2023, inclusiv, înscrierea în clasa pregătitoare 2023 se face automat, fără să fie nevoie de recomandare de la grădiniță pentru asta.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 au nevoie de recomandare de la grădiniță sau de la unitatea de învățământ la care sunt, pentru înscrierea în învățământul primar.

Pe 30 martie, școlile vor face publice informațiile care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului Școala după școală, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.

În perioada 3-18 mai, părinții completează cererea-tip de înscriere, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *