Serviciul de Securitate al Ucrainei a dat alarma. Dronă chineză folosită de ruși, doborâtă de ucraineni

Într-o pădure din estul Ucrainei Serviciul de Securitate al Ucrainei  (SBU) a dat alarma după ce a fost sesizată prezența unei drone folosită de ruși.

Potrivit surselor oficiale ucrainene, drona de fabricație chineză, modernizată şi înarmată, ce ar fi fost folosită de Rusia a fost doborâtă.

“Soldații ucraineni ne-au dus, în cele din urmă, într-un luminiș unde ne-au arătat epava unei drone înarmate pe care au spus că au doborât-o cu armele lor automate AK-47 în weekend. Drona era un Mugin-5, un vehicul aerian comercial fără pilot (UAV) fabricat de un producător chinez cu sediul în orașul portuar Xiamen, pe coasta de est a Chinei”, scrie CNN.

Astfel de drone sunt cunoscute sub numele de “drone Alibaba”, pentru că au fost disponibile la vânzare cu până la 15.000 de dolari pe site-urile chinezești și inclusiv pe Alibaba și Taobao.

Mugin Limited a confirmat, pentru sursa citată, că drona găsită în pădurea ucraineană este a lor, numind incidentul “profund nefericit”.

Jurnaliștii americani spun că acesta este cel mai recent exemplu de dronă civilă modernizată și transformată în armament de la invazia Rusiei în Ucraina, un semn al schimbării rapide a modelelor de război.

Discuția purtată între Washington și Kremlin, după ce o dronă SUA a fost doborâtă de ruși în Marea Neagră.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat, pentru CNN, că agenții lor aflați pe teritoriul controlat de Rusia i-au alertat că un UAV a fost lansat de acolo, îndreptându-se spre o țintă ucraineană.

SBU a dat apoi alarma cu unitățile militare cu sediul în estul Ucrainei, în apropiere de orașul Sloviansk.

Sâmbătă dimineața, în jurul orei 02:00, luptătorii din Brigada 111 a Forțelor de Apărare Teritorială din Ucraina au auzit drona deasupra lor și chiar au văzut o lumină care clipea pe aeronavă.

“Din cauza sunetului, a luminii de semnalizare, trupele au tras foarte mult asupra ei și au doborât drona”, a declarat unul din soldații ucraineni.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru a comenta acest incident, dar nu a primit încă un răspuns.

Drona respectivă nu era echipată cu o cameră video, ceea ce înseamnă că nu era destinată supravegherii video. Acest detaliu a fost taxat de britanici.

“Această dronă specială la care ne-am uitat ar fi mult mai eficientă dacă ar avea o cameră decentă”, a spus Chris Lincoln-Jones, ofițer în rezervă al armatei britanice și specialist în drone de război.

Acesta a adăugat că drona respectivă reprezintă încă o davadă în susținerea teoriei conform căreia Rusia nu este superputerea militară la care s-ar fi așteptat lumea întreagă.

“Aceasta pare a fi o modalitate brută, nesofisticată, nu foarte avansată tehnologic, de a efectua operațiuni”, a afirmat el, precizând că prețul unei astfel de drone este foarte mic în termeni militari.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *