O planetă bolnavă după pandemia scăpată de sub control. Risc crescut de probleme cardiace și pulmonare și chiar cu un risc dublu de deces

Long Covid, post Covid syndrome, long covid. Hand in glove supporting hand with text on paper scrap in paper hole. Covid Long Haulers, long-term effects of virus infection in patients. Helping hand.

Studiile efectuate după pandemia de SARS-COV2 care a făcut ravagii pe întreaga planetă demonstrează ceea ce s-a spus și în timpul acestei groaznice nenorociri, că urmările sunt catastrofale pentru oameni.

Cu toate că s-a promovat idea că impactul COVID-19 se reduce, totuși, cercetările arată ceea ce nu am dorit niciodată să credem că poate să fie adevărat.

La trei ani de la începutul pandemiei, noi cercetări fac lumină asupra repercusiunilor pe termen lung ale virusului. Potrivit studiului publicat în JAMA Health Forum, persoanele care au contactat virusul în trecut, ar putea prezenta un risc crescut de probleme cardiace și pulmonare și chiar cu un risc dublu de deces.

Pe o perioadă de follow-up de 12 luni, studiul a analizat datele privind daunele de asigurări de la 13.435 de adulți infectați cu COVID-19 și 26.870 de persoane care nu au contractat virusul, ținând cont de eventuale condiții preexistente, înainte de apariția virusului.

Rezultatele au arătat că grupul de persoane infectate cu Long-Covid au avut o rată de mortalitate mai mare decât celelalte. Mai exact, 2,8% dintre persoanele cu Long-Covid au murit, comparativ cu 1,2% dintre cei care nu au contractat virusul.

Studiul a identificat, de asemenea, oboseala, durerile de cap și tulburarea de deficit de atenție ca fiind cele mai frecvente simptome observate la persoanele cu COVID-19.

“Cel mai important rezultat este că Long-Covid este o afecțiune de sănătate pe care trebuie să continuăm să o studiem și să o luăm în serios. Am fost deosebit de îngrijorați de riscurile crescute de mortalitate pentru persoanele cu COVID-19”, a declarat Andrea DeVries, vicepreședintele Elevance Health și autorul principal al studiului, pentru “Euronews Next”.

“Pe baza cercetării, persoanele diagnosticate cu Long-Covid au avut de două ori mai multe șanse de a avea nevoie de îngrijiri medicale pentru probleme cardiovasculare și de 3,64 de ori mai multe șanse de a avea o embolie pulmonară. Acest studiu a constatat că Long-Covid lung ar putea avea efecte de lungă durată asupra calității viață”, a precizat DeVries.

În timpul perioadei în care au fost efectuate cercetări și oamenii de știință au studiat consecințele COVID-19 de la începutul pandemiei, au fost raportate o gamă largă de simptome de durată, de la dureri de cap și probleme respiratorii până la căderea părului și chiar depresie.

Unii bolnavi au raportat, de asemenea, că nu și-au recăpătat pe deplin simțul mirosului și al gustului. Rezultatele studiilor au subliniat și mai mult simptomele și au descoperit riscuri și mai periculoase pentru sănătate. De exemplu, un alt nou document sugerează că, de asemenea, contractarea virusului face persoanele mai susceptibile la probleme intestinale.

Acest studiu a comparat fișele medicale a peste 11,6 milioane de persoane care au contractat COVID-19 în ultimii trei ani și a 5,6 milioane de persoane care nu au contractat boala în aceeași perioadă. Studiul a constatat că contractarea virusului poate provoca probleme gastrointestinale pe termen lung, cum ar fi constipația și diareea. A dezvăluit și alte simptome, inclusiv reflux acid, balonare și dureri de stomac.

Potrivit lui DeVries, rezultatele cercetării evidențiază necesitatea de a continua prevenirea infecțiilor și de a îmbunătăți monitorizarea sănătății oamenilor după infecție.

“Sperăm că liderii politici și oficialii din domeniul sănătății publice vor considera importante concluziile acestui studiu și că vor lua decizii politice și pogramatice bazate pe această înțelegere informată a acestor date”, a concluzionat cercetătorul Andrea DeVries.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *