Preşedintele chinez Xi Jinping răspunde invitației președintelui rus Vladimir Putin. Vizita dilegației chineze la Moscova

În perioada 20-22 martie, președintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită oficială în Rusia condusă de președintele Vladimir Putin.

Astfel, liderul chinez răspunde invitației omologului său rus, fapt consemnat și de ministerele de Externe din cele două țări.

Cei doi lideri vor aborda pe parcursul discuţiilor chestiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat extins şi cooperare strategică între cele două ţări, a precizat Kremlinul, care a mai menţionat că vor fi semnate cu acest prilej “un număr de documente bilaterale importante”.

China şi Rusia au încheiat un parteneriat “nelimitat” în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Ulterior, cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa relaţiilor, comerţul între Rusia şi China luând avânt după invazie şi China fiind principalul cumpărător de petrol rus, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.

Vizita de săptămâna viitoare survine în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort privit cu scepticism în Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului faţă de Rusia.

China va da armament Rusiei?

La începutul acestei luni, în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe din G20 la New Delhi, secretarul de Stat american Antony Blinken a afirmat că, în cazul în care China va da arme Rusiei, acest lucru va avea consecințe grave în relațiile dintre cele două țări.

„Dacă Beijingul ar sprijini agresiunea rusă cu arme letale și s-ar implica în ocolirea sistematică a sancțiunilor impuse Moscovei pentru a ajuta Rusia, aceste lucruri ar reprezenta o problemă serioasă pentru țările noastre”, a spus Blinken.

În acest sens, Blinken i-ar fi atras deja atenția diplomatului chinez Wang Yi în cadrul Conferinței de Securitate de la München din februarie.

“Am afirmat clar că astfel de acțiuni nu ar rămâne fără consecințe. Nu voi intra în detalii, dar dispunem desigur de diverse tipuri de sancțiuni pe care le vom putea lua în considerare.”

Washingtonul ar împărtăși cu partenerii săi îngrijorările privind aceste livrări de arme letale, a adăugat Blinken.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *