Hackerii au inventat o nouă metodă de a vă fura datele personale. Citații false pentru persoane credule sau neatente

O nouă metodă este folosită de hackeri pentru a vă fura datele personale, care sunt ulterior folosite pentru a stoarce de bani de la acei care le pică în plasă.

Hackerii îi sperie pe oameni cu emailuri în care scriu că sunt acuzaţi de infracţiuni extrem de grave, precum pedofilie şi omor calificat. Mesajele sunt formulate de parcă ar fi trimise de poliţie. Persoanele credule sau neatente le cad uşor în plasă, aşa cum a păţit de curând un bucureştean.

Un bărbat din Capitală a primit un email care părea că provine de la poliție și din care reieșea că ar fi cercetat pentru mai multe infracțiuni grave.

În scrisoarea electronică era trecută și o adresă de email care nu avea nici o legătură cu Poliția Română sau cu un anchetator real.

Bărbatul s-a adresat autorităților, care l-au liniștit – nu era cercetat în niciun dosar penal.

În documentul fraudulos erau menționate două instituții, Europol și Interpol, care în realitate nu trimit citații și nu fac audieri. La finalul emailului era trecută și o adresă de poștă electronică pentru a afla detalii. Odată accesat linkul, utilizatorului i se cereau date personale și bancare.

Unii dintre cei care au primit astfel de mesaje și-au dat seama prea târziu că au fost înșelați. Au depus plângeri la poliție, dar depistarea infractorilor din mediul virtual este extrem de dificilă și deseori prejudiciul financiar nu poate fi recuperat.

Ministerul Afacerilor Interne vă avertizează

Poliția Română atrage atenția asupra unei noi campanii de ”phishing” prin intermediul unor citații false primite pe e-mail.

Citațiile poartă sigla și înscrisul Ministerului Afacerilor Interne și par a fi trimise din partea Inspectoratului General al Poliției Române sau Europol.

”În situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române – https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online ”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *