Mandat de arestare pe numele lui Putin. Reacția președintelui american Joe Biden

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina

“Azi, la 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curţii penlae Internaţionale a emis mandat de arestare a două persoane, în cadrul situaţiei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial însărcinat cu drepturile copilului în Rusia, se arată într-un comunicat al CPI.

“Camera preliminară a II-a a considerat, pe baza cererilor Procuraturii, din 22 februarie 2023, că există motive întemeiate să se creadă că fiecare suspect poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populaţiei şi cea de transfer ilegal de populaţie din zonele ocupate ale Ucrainei, aducând prejudicii copiilor ucraineni” mai spun cei de la Curtea Penală Internaţională.

Ce spune Joe Biden

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este “justificat”, a spus Joe Biden.
Deși CPI nu este recunoscută de Statele Unite, totuși, Biden a estimat că decizia acesteia a transmis “un semnal foarte puternic”.
CPI “a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat instituţia de la Haga într-un comunicat. 

Paradoxal, în cazul că Putin se va duce vreodată în Statele Unite, nu poate fi arestat, deoarece acestea din urmă nu recunosc jurisdicţia CPI.

Rusia declară nulă decizia CPI

„Este o decizie revoltătoare şi inacceptabilă. Rusia, la fel ca un număr de ţări, nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe şi, în consecinţă, orice decizie de acest tip este nulă şi lipsită de conţinut pentru Federaţia Rusă din punct de vedere juridic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră, nu au nicio semnificaţie, nici măcar din punct de vedere juridic”, a declarat, la rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *